Защо простреля Робърт Фицо - говори нападателят (ВИДЕО)

Словашкият премиер Роберт Фицо

Авторът на опита за убийство на словашкия премиер Роберт Фицо е Юрай Синтула, 71-годишен мъж, според словашки медии. Той е дал първите си обяснения за престъплението, съобщава сайтът на словашката телевизия ТА3. В социалните мрежи се разпространява видео на Синтула във фоайето на сграда, той изглежда е ударен в лицето, видимо развълнуван, ръцете му са вързани на гърба, седнал е на стол и казва: „Не съм съгласен с неговата и политиката на правителството!“. Един мъж пита: "И затова решихте да действате?" Юрай Синтула отговаря: „Той ликвидира медиите, RTVS (обществената телевизия, бел. ред.) беше атакувана, пресата беше унищожена. Защо Мазак е освободен от поста си (Ян Мазак, бивш председател на Съдебния съвет, освободен от Фицо, бел.ред.)?". Телевизия ТА3 пише, че записът е автентичен и е направен в коридорите на полицейския участък, където Синтула беше отведен след ареста му, непосредствено преди разпита.

От краткия заснет диалог изглежда, че мъжът е решил преди месец да нападне премиера. Синът на Синтула потвърди краткото изявление на мъжа: „Нека кажа следното: той (бащата) не е гласувал за него (за Фицо по време на парламентарните избори)“, каза мъжът, попитан от новинарския сайт Aktuality дали баща му е мразел премиера. Той добави, че Юрай Синтула никога не е споменавал намерението си да убива политик.

Междувременно словашки медии писаха, че за успешния опит за убийство са виновни служителите по сигурността на Фицо. Експерти, коментирайки инцидента, казаха, че личната охрана на премиера е била "пълно фиаско". Те смятат, че инцидентът е можел да бъде избегнат, ако са действали професионално по стандартната процедура.

Унгарският разследващ журналист Шчабош Паний разкри публикации във Facebook, показващи Синтула като симпатизант и поддръжник на проруската паравоенна група Slovenskí Branci, известна с връзките си с Кремъл. Юрай Синтула е писател и публицист и е написал три стихосбирки, публикувал е два романа. Последният роман е открита атака срещу ромската общност в Словакия, в която той критикува държавата и обвинява ромите в злоупотреба със социалната защита. Асоциацията на словашките писатели регистрира Синтула като член от 2015 г., но оттогава от там се опитват да се дистанцират от него, публикувайки в изявление мнението си за опита за убийство на премиера Фицо: „Изразяваме нашето възмущение от такъв брутален акт, който няма паралел в история на Словакия“.

Твърди се, че Синтула е имал разрешително за притежаване на оръжие и преди това е работил като охранител в частна охранителна фирма, където самият той е бил обект на нападение в търговски център.

Словашкият премиер Роберт Фицо беше нападнат следобед на 15 май в град Хандлова (на 190 километра от Братислава). Нападателят е стрелял пет пъти по Фицо. Раненият премиер е хоспитализиран и опериран. Заподозреният за нападението е задържан. Шефът на Министерството на вътрешните работи на Словакия Матус Шутай-Ешток каза, че заподозреният е уволнен по политически причини. След 5 часа операция вицепремиерът на Словакия каза пред BBC, че е убеден, че премиерът Роберт Фицо „ще оцелее“. 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа